Varberg

Ingen oro på Ringhals

1:50 min

Katastrofen i Japan har tydliggjort kärnkraftens risker. Men Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, säger att händelserna inte går att överföra till svenska förhållanden.

– Den här situationen är inte tillämpbar i Sverige. De som är experter är eniga om att den här typen av jordbävningar och tsunamivågor inte kommer att inträffa i Sverige, säger Gösta Larsen på Ringhals.

Katastrofen i Japan tydliggör nu riskerna med kärnkraftverk, och detta har påverkat debatten i Sverige. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg, tycker att regeringen ska se över kärnkraftsbesluten och Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter kräver att man ska ompröva svenska kärnkraftstillstånd.

Men Gösta Larsen på Ringhals säger att svenska kärnkraftverk är rustade för de riskerna som Sverige kan råka ut för.

– Vi har skydd för de jordbävningar och översvämningar och naturfenomen som expertisen räknar med kan inträffa i den här delen av världen.

Hur tror du att händelserna i Japan kommer att påverka kärnkraftsdebatten?

– Reaktorerna som de har där nere är väl konstruerade. De stod upp efter jordskalvet och tsunamivågen och klarar de situationen utan att släppa ut några stora mängder radioaktivitet så är situationen en annan än om det skulle hända ytterligare stora grejer. Vi får vänta och se vad som händer där nere men visst kommer det att påverka diskussionen i Sverige en tid framöver, säger Gösta Larsen.

I morse inträffade en ny explosion i en reaktor i kärnkraftverket i Fukushima, där en liknande explosion inträffade häromdan. Men experter i Japan säger att läget är under kontroll.

Annika Augustsson
annika.augustsson@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista