Halland

Fler utnyttjar RUT-avdraget

1:47 min

Allt fler hushåll använder sig av RUT-avdraget, skatteavdrag för hushållsarbete. Och det är framförallt höginkomsttagarna som utnyttjar möjligheten att få göra skatteavdrag.

Moderaten Henrik von Sydow i Halmstad är ordförande i skatteutskottet och han menar att den stora andelen höginkomsttagare beror på att hittills är det flest storstadsbor, som tjänar mer pengar, som anlitar hushållsnära tjänster.

– Nu växer efterfrågan också utanför storstadsregionerna, säger Henrik von Sydow som tror att andelen höginkomsttagare kommer att minska.

Och han får medhåll av Åsa Keller, som är vd för företaget Homemaid med säte i Halmstad. I dag hade hon besök av politiker från skatteutskottet i riksdagen och de diskuterade hur Rutavdraget fungerar och hur det kan utvecklas. Politikerna var bland annat nöjda med hur den svarta marknaden har minskat, att det skapas nya arbetet för arbetslösa och invandrare och att de anställda verkar trivas på Homemaid. Personalomsättningen och sjukfrånvaron är låg.

RUT-avdraget utnyttjas mest av äldre kvinnor och barnfamiljer – och det är fler och fler som utnyttjar avdraget. Förra året var sammanlagt skattereduktionen cirka 1,3 miljarder kronor.

– Vi är glada över att reformen blir populärare i hela Sverige och mer folkligt förankrad. Och att vi lyckats med det som var syftena med den, att skapa fler jobb och pressa tillbaka svartarbeten på det här fältet. Och i den aspekten har reformen varit framgångsrik.

Hur vet man att de svarta arbeten har blivit färre?

– Det är alltid svårt att mäta den svarta sektorn av naturliga skäl, men beräkningar som skatteverket har gjort pekar på att den svarta sektorn har pressats tillbaka tack vare rutreformen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista