Halland

Länsmuseerna blir separata bolag

1:41 min

Från första januari nästa år ska museet i Varberg och det i Halmstad bli två separata bolag. Bolagen ska driva museerna, men samlingarna av konst och historiska föremål ska även i fortsättningen ägas av en gemensam stiftelse.

Det här bestämdes vid ett möte idag där företrädare museistiftelsen, regionen och kommunerna deltog. Eftersom det innebär en förändring av stiftelsens uppdrag måste det emellertid godkännas av kammarkollegiet.

Därmed blir det förhoppningsvis slut på en mycket långdragen tvist, säger Eva Nyhammar, kulturchef på Region Halland.

– Egentligen kan man säga att när stiftelsen grundades så gjorde man det för att staten ville hitta en mottagare av de statliga anslagen. Därför valde man denna organisationsform som enda sedan starten varit behäftad med problem, säger hon.

Förhoppningen är nu att man ska ha funnit en långsiktig lösning där museerna drivs av separata bolag istället för av stiftelsen Hallands länsmuseer. Det har sedan staten funnits personer som velat dela på museerna för att istället driva dem som två föreningar. Ett problem för detta har dock varit de hårda reglerna kring stiftelser, för att kunna ändra dessa måste man få tillstånd av kammarkollegiet.

Vad kommer det betyda för museerna?

– Det kommer ge dem tydligare driftsform, som säkert kommer innebära en annan närhet till besluten och ett tydligare uppdrag på vad de ska ägna sin tid åt.

Kommer det bli dyrare att gå på museum?

– Det har vi inte diskuterat, men jag ser inte hänga ihop med organisationsfrågan, säger Eva Nyhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista