Halland

Falsk läkare fick medicin - igen

1:39 min

Återigen har en falsk läkare lyckats kvittera ut narkotikaklassade läkemedel på ett sjukhus i Halland. Den här gången har en obehörig person två gånger fått ut narkotika på sjukhuset i Varberg.

Efter ett liknande bedrägerifall på sjukhuset i Halmstad för en dryg månad sedan så skärptes kontrollerna för att låna preparat mellan vårdavdelningarna. Men i Varberg gjordes bedömningen att det inte behövdes för att man där har en annan organisation.

– Vi hade en dialog om att det fanns anledning att ändra rutinerna i Varberg också men gjorde bedömningen att det inte behövdes, säger Göran Magyar som är chefläkare för Hallands sjukhus.

Utgångspunkterna skiljer sig enligt Göran Magyar mellan sjukhusen, i Varberg har man en så kallad läkemedelsautomat, det är ett central förråd med oerhört högt säkerhetstänk och det betyder att när man behöver låna mediciner som tagit slut på en avdelning så lånar man i regel i den automaten. Det betyder att lån mellan avdelningarna sällan förekommer på sjukhuset i Varberg, säger han.

Men hur kunde det hända då om det ändå är så ovanligt att man lånar medicin mellan avdelningarna?

– Ja, det här är oerhört förslagna kriminella. Det är en oerhört hög kontroll där man redogör för vilken patient som är i behov av preparatet, man har personnummer på den individen och man signerar när man lånar.

Vad kommer ni att göra nu för att det här inte ska hända igen?

– Nu kommer rutinerna ändras i Varberg också, det kommer blir svårare att manipulera systemet. Och det betyder i förlängningen att de här personerna får söka sig till andra sjukhus i landet, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista