Anonyma utländska ägare minskar fackets inflytande

Inflytandet för facket har försämrats sedan alltfler företag har fått anonyma utländska ägare. Det tycker Industrifackets ordförande Leif Ohlsson. Företaget Duni som lägger ner sin produktion i Halmstad, ägs av en anonym europeisk industrigrupp som heter EQT.

Industrifackets ordförande Leif Ohlsson säger, att man sen ett flertal år tillbaka kunnat konstatera att det är betydligt svårare att nå dom som verkligen har makten och bestämmer över medlemmars öde. Dels eftersom ägarna är stora institutioner och dels eftersom dom ofta finns utomlands. Informationen och inflytandet för facket har drastiskt försämrats säger Leif Ohlsson.

Investeringsbolaget EQT startades av svenska Investor, Wallenbergsgruppens investmentbolag, för tio år sen. EQT köpte Duni av Bonniers år 2001.

När det var en svensk ägare kunde man ta luren och ringa upp och prata med dom. Det är helt omöjligt idag, säger Industrifackets ordförande Leif Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista