Falkenberg

Kritik mot vindkraftpark

1:40 min

Den vindkraftpark till havs utanför Falkenbergs kust som nu planeras av vindkraftföretaget Favonius möter skepsis bland flera berörda myndigheter, fiskare och även Falkenbergs kommun.

--Som det ser ut nu så tycker jag att det verkar som om många är skeptiska till det här, vi får väl se om Favonius verkligen tror att dom kan driva detta vidare, säger Charlotte Stenberg är fiskeribiolog på Fiskeriverket.

Det handlar om det så kallade Skottarevsprojektet som drevs av vindkraftbolaget Favonius mellan 2004 och 2009. Framförallt handlar det om att platsen som pekas ut, är en viktig plats för torsk och lax. Då handlade det om dryga 30 snurror vid Skottarevet utanför Falkenberg. Det projektet stoppades efter att Miljööverdomstolen avslog ansökan om en park på just den platsen alltså vid Skottarevet.  Orsaken till Miljööverdomstolens nej var att platsen är ett viktigt lekområde för torsken och att det kunde finnas andra platser längs kusten som kunde vara bättre.

– Hittils tycker vi kanske inte att dom har presenterat något nytt i frågan, säger Charlotte Stenberg.

Nu heter projektet Kattegatt Offshore - och handlar om uppemot 60 vindkraftverk mellan fem och sex kilometer till havs. Man listar två huvudalternativ: ett långsträckt i norr som slutar vid Morups tånge och ett samlat rakt utanför Falkenberg.

Idag samlades myndigheter, Falkenbergs kommun, fiskare och vindkraftsbolaget Favonius för ett samrådsmöte angående Favounius vindkraftsprojekt till havs utanför Falkenberg. Det före detta Skottarevet som numera kallas Kattegatt Offshore.

– Vi avslog förslaget tidigare tidigare i miljödomstolarna

Handlar det främst om torskens situation?

– Torskens reproduktion i Kattegatt är allvarligt skadad, det finns lax i detta området men det finns lax i detta området men torsken är särskilt illa ute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista