Halland

Ska ge balans i vårdcentralers ekonomi

Lite drygt hälften av alla vårdcentraler går back, vissa av dem med flera miljoner. Samtidigt så går andra vårdcentraler plus med miljonbelopp. Nu ska det bli bättre ordning på ekonomin för region hallands vårdcentraler.

Nu har de ansvariga politikerna fattat ett beslut som ska justera den här obalansen. Beslutet innebär att de vårdcentraler som går med vinst ska betala ut 70 % av sin vinst samtidigt som de vårdcentraler som går med förlust får 70 % av förlusten avskriven.

– Detta ger centraler i underskott en chans till balans i ekonomin, säger Tommy Rydfeldt folkpartistisk ordförande i nämnden för bland annat vårdval.

Ungefär hälften av alla vårdcentraler i Halland har med sig ett underskott sedan tidigare år, den andra halvan vårdcentraler, främst i Kungsbacka, som har ett överskott var väl förberedda på detta skulle hända.

– Det är väl aldrig roligt att bli av med ett överskott, men samtidigt så ger vi dessa centraler som har överskott en morot i form av att de får använda 250 000 kr av sitt överskott utan att höra sig för med nämnder och förvaltningar till satsningar på egna centralen, säger Tommy Rydfeldt.

Är det rättvist?

– Ja det är rättvist med tanke på att vi ser att fler centraler går med vinst, målet ska vara att man går plus minus noll och detta lyckas fler och fler centraler med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista