Traditionell vattenbekämpning med sandsäckar i Värnamo (Foto: Johan Främst, PRB)

Halländsk uppfinning kan förhindra översvämning

En ny svensk uppfinning kan rädda översvämninghotade fastigheter.
Det handlar om en slang som kan läggas ut istället för sandsäckar intill stigande åkanter. När slangen fylls med vatten tätar den effektivt mot marken och ger ett likabra skydd som sandsäckar som idag är det vanligaste invallningsmaterialet. Fördelen är att slangen tom bara väger 40 kilo och räcker 25 meter.

Produkten är ännu på prototypstadiet. Idén kläcktes av Tage Skönvall, uppfinnare i Bua utanför Varberg. Den togs över och utvecklas av Mats Olofsson på företaget Oilsorb.
Slangen har provats av brandförsvaret i Laholm och skickas idag till Ljungby för att kunna användas i de översvämningsdrabbade Småland.
-Den kommer ihoprullad till en plats där man befarar översvämning, förklarar Mats Olofsson för SR Halland. När man fyller den rymmer den sju kubikmeter vatten och sluter hundraprocentigt tätt mot en gräsyta och mot asfalt 99,9 procent.
Slangen användes första gången på riktigt i söndags i Laholmstrakten och lyckades hålla ett utsatt hus torrt.
-Den går snabbare, kräver mindre personal, är skonsammare mot naturen än sandsäckar, säger Mats Olofsson.
Brandchefen i Laholm, Per-Åke Eriksson, har tagit initiativ till att skicka slangar till Ljungby. Han tror på produkten:
-Sandsäckar och stöd kräver mycket personal. Med den här metoden kan man göra en insats på bara två man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista