Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Kungsbacka

”Det var på tiden”

Intervju med Ingmar Olsson
4:01 min

Det är bra att sjukförsäkringen förbättras säger utförsäkrade lastbilschauffören Ingmar Olsson i Kungsbacka apropå beskedet att alliansen nu backar och gör förbättringar i försäkringen.

– Jag tycker att det var på tiden att detta kom. Jag tänker på många som tvingats ut i arbetslivet och lever på långt under existensminimum. Hoppas nu det blir verklighet för det kommer hjälpa många, säger han.

Hur är det för dig?

– Förhoppningsvis kan man få lite mer i ersättning plus att de går lite mer efter vad läkarna säger.

Själv har Ingmar Olsson 3 000 kronor i månaden. Det är den lägsta ersättningen från arbetsförmedlingen om man inte har a-kassa.

Några av de förbättringar som har aviserats är att man ska kunna göra undantag och låta människor stanna i sjukförsäkringen om de uppenbart inte har nytta av insatser från arbetsförmedlingen.

Det ska också bli möjligt för dem som inte har sjukpenninggrundande inkomst, till exempel på grund av att de har haft sjukersättning länge, ska får möjlighet till en särskild ersättning trots att tiden inom sjukförsäkringen egentligen är slut. Insatser för att komma ut i arbetslivet i ett tidigare skede i sjukskrivningen och 3000 fler arbetsplatser för människor med nedsatt arbetsförmåga är andra förslag.

2012 kan det bli verklighet. Men det är för sent tycker Ingmar Olsson.

– Om den här ändringen blir tycker jag att de ska snabba sig. Samhället rasar annars.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".