1 av 2
Per Sjövall, distriktsordförande för Rädda Barnen. Arkivfoto: Inger Söderström/SR Halland
2 av 2
Falkenberg

"Ett onödigt lidande"

Hör intervjun mer Per Sjövall
3:37 min

Familjen Sharifov utsattes för onödigt lidande när det skickades till Uzbekistan och sedan inte blev insläppta. Det säger Per Sjövall, flyktingansvarig på Rädda Barnen i Halland.

Familjen skickades tillbaka till Sverige eftersom de uzbekiska myndigheterna hävdar att de inte kommer därifrån. Men det hade inte behövt hända menar Per Sjövall.

– Man borde känna till vart de ska flyga och om de blir insläppta. Det är enormt stora kostnader som faktiskt skattebetalarna står för, säger han.

Hur lätt eller svårt var det att förutse att de inte skulle bli mottagna i Uzbekistan?

– Hur vanligt det är kan polismyndigheten svara på, men jag tror att det är mycket ovanligt att man skickar ut folk från Sverige och att de inte kommer in i det andra landet.

Beror det på att polisen förberedde det dåligt?

– Bra fråga, jag tycker att man skulle ha mer på fötterna innan man skickar iväg familjen. Det är ett onödigt lidande.

Per Sjövall tycker också att det är märkligt att chefen för utlänningsroteln Marianne Paulssons innan utvisningen sa att polisen hela tiden vetat att familjen var från Uzbekistan, men sedan helt och hållet litar på diktaturstaten Uzbekistans myndigheter när de säger att familjen inte är uzbeker.

– Hur kan hon då plötsligt förlita sig på en diktaturstat?, frågar sig Per Sjövall.

Föräldrarna finns nu på Migrationsverkets anläggning i Sverige, men mår inte särskilt bra. Det berättar terapeuten Kristina Hageltorn på Rosengrenska stiftelsen, en stiftelse som driver en läkarmottagning för papperslösa flykingar tillsammans med Röda Korset. Enligt henne har mamman inte sovit på flera nätter och orkar knappt äta. Barnen är tillbaka i sina familjehem.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".