1 av 2
Anders Börjesson är en av tre arbetsmiljökonsulter inom Halmstad kommun. Han jobbar tillsammans med de andra arbetsmiljökonsulterna å rektorernas vägnar för att brandskyddet på skolorna i kommunen ska fungera bra. Foto:Samira Othman/ Sveriges Radio.
2 av 2
Många brister i brandsäkerheten. Grafik: Martin Thelander
Halland

Skolor brister i brandskydd

"Utrymmesvägarna är viktigast"
2:05 min

På fler än varannan skola i Halland hittade räddningstjänsten brister i brandskyddet vid senaste kontrollerna av skolorna. Det visar en granskning som P4 Halland har gjort.

Fyra av tio skolor fick anmärkningar som gällde utrymningsvägar. De var blockerade, saknade skyltar  eller att det  helt enkelt inte gick att ta sig ut.

– Det vi alltid ser allvarligast på är utrymningssäkerheten. Alltså att vägarna ut är öppna och inte blockerade av material och så vidare. Det är alltid nummer ett, oavsett om vi är på en skola och tittar eller någon annanstans, säger Gert Heinsvig som är brandmästare på Räddningtjänsten i Halmstad och som också är chef för förebyggande avdelningen där.

Vid senaste tillsynen av Jutarumsskolan i Söndrum som räddningstjänsten gjorde i början av 2009  visade det sig att det var alldeles för mycket möbler i korridorerna vilket försvårade vid en eventuell utrymning. Dörrar i utrymningsvägar låstes trots att de skulle vara öppna och att fönster som fungerar som utrymningsväg saknade utrymningsskyltar. Nu är de här brister åtgärdade.

Anders Börjesson som jobbar som arbetsmiljökonsult på Halmstad kommun visar att skolan åtgärdat de brister räddningstjänsten påpekat för dem vid senast gjorda tillsyn. Bland annat har skolan satt upp klistermärken på fönstren som fungerar som utrymingsväg och låsen på dörrarna har tagits bort.

-– Det blir ju lätt så att man själv inte ser bristerna när man går i samma i sin egen miljö, säger han.

– Bristerna åtgärdades när de på skolan fick reda på de.

Enligt lagen om skydd mot olyckor som kom till 2004 är det skolorna själva som har ansvaret för att brandskyddet fungerar. Räddningstjänsterna här i länet säger att skolorna sköter det hela ganska bra, trots det hade alltså över hälften av alla skolor som haft tillsyn av räddningstjänsten efter 2004 någon typ av anmärkning när det handlar om brandskyddet vid senast gjorda tillsyn.

– Rör det utrymningssäkerheten så är det definitivt en allvarligt brist. Kommer jag inte ut den vägen jag ska så kan det såklart få allvarliga konsekvenser, säger Gert Heinsvig.

Granskningen visar också närmare 40 hade brister i brandlarmet. Till exempel var ljudnivån på larmet alldeles för lågt på flera skolor och på vissa skolor saknades till och med larm i vissa byggnader.

– En brist kan vara allvarlig, men också väldigt väldigt allvarlig. Det finns ju olika grader i helvetet. Skulle vi komma så långt att det är en riktigt allvarlig brist på en skola skulle vi stänga skolan tills bristen är löst. Där har vi aldrig hamnat i Halmstad kommun när det gäller skolorna, säger Gert Heinsvig, brandmästare på Räddningstjänsten i Halmstad.

– Oftast är bristerna allvarliga, men inte så allvarliga.

Enligt lagen om skydd mot olyckor som kom till 2004 tydliggjordes det att det är skolorna själva som har ansvaret för att brandskyddet fungerar. Räddningstjänsterna här i länet säger att skolorna, trots brister, sköter det ganska bra. Men Lars Rang brandingenjör på brandskyddsföreningen, en ideell organisation som jobbar för ett brandsäkrare Sverige, håller inte med.

Vem har ansvaret?

– Det har rektorn tillsammans med fastighetsägaren.

Sköter de inte det?

– Nej, inte om man tittar på statistiken som ni tagit fram, fortsätter Lars Rang.

Läs mer:

Fråga

Skolornas brandskydd

  • Lagen lägger ansvaret för brandskyddet på fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren.
  • För skolor innebär det att det ofta är delat mellan skolledningen till exempel kommunernas fastighetsavdelningar.
  • Skolor måste bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Det betyder till exempel att de måste bedöma vilka brandrisker som finns och utbilda personal och elever.
  • Enligt lagen behöver skolor inte ha något brandlarm, men ett utrymningslarm.
  • Skillnaden är att ett brandlarm sätter igång automatiskt när det känner av röklukt, medan ett utrymningslarm oftast startas genom att någon trycker på en knapp.
  • När det gäller utrymningsvägar ska dessa vara lättöppnade och utåtgående. De får inte vara blockerade eller låsta.
  • (Källa: Brandskyddsföreningen och Räddningstjänsten Dalamitt)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".