Arla lägger ner mejeriet i Falkenberg. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio
Falkenberg

178 får gå när mejeriet i Falkenberg läggs ner

Facket: "Ledsamhet, oro och frustration"
1:42 min

 Arla har beslutat sig för att lägga ner mejeriet i Falkenberg med 178 anställda. Ysteriet är i dagsläget Sveriges största. Anledningen är att man vill samla ostproduktionen i Danmark.

Produktionen har lagt ned för dagen och många anställda har lämnat arbetsplatsen med hängande huvuden.

– Visst, en del har blivit arga. Men när man ser hur de gråter och är ledsna, det är det som är värst, säger Erland Nyman, från livsarbetarnas fackförbund Livs.

Det var igår som Arlas styrelse tog beslutet att lägga ner mejeriet i Falkenberg under det andra kvartalet 2013. Orsaken är mjölkbristen i Sverige samt att Arla vill stärka konkurrerenskraften genom att samla produktionen på större anläggningar i Danmark som ska byggas ut.

Beskedet idag kom som en chock för många.

– Det är ett hårt slag och jag är verkligen jätteledsen över den här nyheten. Arla, det är lika med Falkenberg och Halland är ett jordbrukslän med en stor livsmedelsproduktion så det är mycket tråkigt att få det här beskedet idag, säger kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Marie-Louise Wernersson.

Under de centrala förhandlingarna som hålls i Stockholm imorgon ska man diskutera vad som att ske med de 178 anställda. Ett omställningsprogram ska tas fram, eftersom mejeriet läggs ner först 2013. Och det kommer bli märkliga år fram tills dess, tror Erland Nyman.

– Det kommer bli tufft att motivera att man ska fortsätta hålla en god moral och arbetslust, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".