Tågen ska gå, enligt Mogens Granborg. Foto: Simon Leijnse/Sveriges Radio
Halland

Ingen konkurs för DSB First

Det är inte aktuellt med konkurs för DSB First som kör Öresundstågen. Det sa DSB:s styrelseordförande Mogens Granborg vid en presskonferens i Köpenhamn nu på förmiddagen.

DSB förhandlar just nu om en modell som ska säkra trafiken på lång sikt. På kort och på mellanlång sikt är det helt klart, enligt Mogens Granborg, att tågen kör vidare.

DSB:s styrelse har beslutat att avsätta 725 miljoner danska kronor för att täcka förlusterna i dotterbolaget DSB First. Därmed vänds resultatet för DSB för 2010 från ett överskott till ett underskott på över en halv miljard danska kronor.

Samtidigt sa Mogens Granborg att DSB nu vill diskutera med Öresundståg i Sverige om det avtal som nu gäller för Öresundstrafiken. Mogens Granborg ville inte säga hur mycket mer betalt företaget vill ha för att köra tågen, men han sa att det blir "intressanta förhandlingar".

Resultatet av dem kan bli att passagerare som ska från Sverige över Öresund via bron måste byta tåg i Malmö. Det kan bli så att färre tåg kommer att köra över bron, säger Mogens Granborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".