Neonatalavdelning i Halmstad. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Halland

Pengar behövs i kampen mot bakterier

”Tragiskt om det måste bli ett utbrott”
1:43 min

Multiresistenta bakterier har blivit ett problem på sjukhusens avdelningar för nyfödda och för tidigt födda. Och dödsfall har förekommit.

Trots att kunskapen är rätt god är Torvald Ripa, bakteriolog vid Sjukhuset i Halmstad, rädd för att det dröjer för länge innan nödvändiga satsningar görs.

– Det är tragiskt om det måste bli ett utbrott som innebär att patienter dör innan man plockar fram de pengar som behövs, säger han.

De barn som vårdas på neonatalavdelningar är extra utsatta eftersom de inte har något eget immunförsvar. Får de en infektion måste antibiotika sättas in - vilket i sin tur ökar risken att motståndskraftiga bakterier växer fram. Denna utveckling är nu vanlig också i Sverige, berättade Torvald Ripa idag på en konferens i Halmstad för personal från barn- och kvinnokliniker i Sverige.

– Vi ser ständigt utbrott. Neonatalavdelningarna har ett problem i att de dimensionerades i en tid då vi inte kunde ta hand om så för tidigt födda barn som vi kan idag, säger Torvald Ripa.

På en neonatalavdelning i Västerås dog tre barn som följd av multiresistenta bakterier. Samma smitta hittades också i Halland, men här klarade sig de drabbade - och sjukvården drog lärdomar.

– Det har gjort att vi har lagt in andra rutiner, vi har föräldrautbildning, vi har en mycket bättre utbildning för personalen och vi har dessutom en ständig kontroll av barnen som ligger inne.

Vad som behövs är enligt Torvald Ripa fler vårdplatser och mer personal, dessutom forskning på nya läkemedel. Problemet här är att detta inte är lönsamt för läkemedelsindustrin - så här behövs statliga uppdrag och pengar.

Om utvecklingen i stort när det gäller multiresistenta bakterier är lite mörk så ser det just nu bra ut i Halland.

– Jag är väldigt glad över att säga att vi under 2011 inte har haft ett enda fall där vi kunnat påvisa att samma bakterieklon har förekommit på mer än ett barn. Så vi har alltså inte haft någon spridning, säger Torvald Ripa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".