Camilla Henningsson, vice ordförande på vårdförbundet Halland är kritisk mot de bonusar som Region Halland lockar med för att klara sommarbemanningen. Foto: Karin Hartmann/Sveriges Radio.
Halland

Bonus för vårdjobb i sommar

"Det är beklagligt"
1:32 min


För att klara bemanningen inom sjukvården i sommar lockar Region Halland med 30 000 kronor i bonus för den som jobbar extra under tolv veckor på sommaren.

Camilla Henningsson som är vice ordförande i vårdförbundet i Halland gillar inte det sättet att lösa problemen.

– Jag tyckert att det är beklagligt. Alla behöver sin semester. Man behöver minst fyra veckor för att återhämta sig. Sedan är det ju så att att man kan flytta semestern men då är det viktigt  att man kommer överens med arbetsgivaren att man verkligen får ut sin semester.

Vad ska arbetsgivaren göra istället?

– Att vara ute i god tid. Efter denna sommaren ska man planera nästa som kommer. De ska anställas med högre lön och bättre arbetsvillkor.

 Att det är ont om sommarvikarier är inget nytt problem. Men vårdförbundet befarar att den här sommaren blir värre än vanligt. Framförallt är det nattsjuksköterskor och specialistsköterskor som varit svårast att få tag i. Speciellt till intensivvårdsavdelningen, operation och medicinavdelningarna. Och personalen på sjukhuset i Halmstad har redan förberett sig på det värsta, säger Camilla Henningsson:

– En del är rätt så upprörda. Hur det än är så tänker vi på patienternas bästa och vill att det ska fungera. Det blir tuffare och tuiffare för varje sommar.

Mats Brunse som är tillfördnad personalchef för Hallands tre sjukhus håkker inte med om kritiken från vårdfacket.

– Vi påbörjar rekryteringen av vikarier varje höst. Vi diskuterar alla möjligheter. Problemet är att sjuksköterskorna inte räcker till i Sveige under sommaren. Det är ett problem som vi har gemensamt med övriga vårdsverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".