Jana Nilsson. Foto: SR
Varberg

Kommunstyrelsen diskuterar friskolorna

"Vi är kritiska till att gå fram med detta"
1:41 min

Om alla friskolor som vill etablera sig i Varberg får tillstånd av Skolinspektionen och också startar undervisning kommer hälften av gymnasieplatserna och grundskolans klass 6-9 att vara privata framöver.

Kommunstyrelsen diskuterar just nu frågan. Den borgerliga majoriteten brukar vara positiv medan socialdemokraterna strävar emot. Nu har de närmat sig varandra något

– Tidigare har vi varit väldigt oense. Men den här gång har majoriteten backat något och vill avvakta, säger Jana Nilsson som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Nästa vecka ska kommunstyrelsen ta ställning till ett yttrande till Skolinspektionen. Det gäller tre nya ansökningar på grundskolenivå. Sedan tidigare finns fem fristående skolor som fått godkänt men som inte kommit igång ännu.

När barn- och ungdomsförvaltningen beredde frågan kom man fram till att fler friskolor skulle kunna ställa till problem för de kommunala skolorna. Bland annat gäller det planering av skolstarten redan i förskoleklass. Tveksamheten gäller också svårigheter att bedriva adekvat undervisning i vissa ämnen. Därför vill socialdemokraterna dra kraftigt i bromsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".