Jörgen Warborn. Foto: SR Halland
Halland

Friskolorna ökar - men elevantalet minskar

”Det är bra med valfrihet”
1:36 min

Trots att det redan finns en överkapacitet på platser ger kommunerna positiva yttranden över privatskolornas ansökningar till Skolinspektionen.

Hos Skolinspektionen ligger för närvarande 33 ansökningar om friskolor i de halländska kommunerna. Till det ska läggas de friskolor som redan fått tillstånd, men som ännu inte kommit igång. Varberg har tre nya ansökningar att ta ställning till, och fem stycken har redan tillstånd.

Men det är inget som oroar Jörgen Warborn, kommunstyrelsens moderate ordförande i Varberg.

– I grund och botten tycker jag att det är bra med valfrihet och när företag vill etablera sig i Varberg. Att elever ska kunna välja, och att det uppstår konkurrens tror jag i grunden är bra.

Nu har ju er egen barn- och ungdomsförvaltning reagerat och säger att det kan bli problem för de kommunala skolorna. Vad säger du om det?

– På kort sikt är det klart att det påverkar de kommunala skolorna. Men på lång sikt så tror jag inte att risken är så stor, utan tvärtom. Då tror jag det kan finnas en fördel med konkurrens vilket gagnar eleverna.

Elevantalet är minskande och det gäller en rad av år framöver innan det börjar gå upp igen. Detta har gjort att den borgerliga ledningen i Varberg faktiskt börjat dra öronen åt sig.

– Vad vi säger nu är att vi gör en liten paus i processen. Vi har tidigare varit väldigt tillåtande, men i år har vi varit lite mer restriktiva, säger Jörgen Warnborn.

Mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".