Håstens hjältar från vänster Labinot Berisha, Hussein Ali, Aliyas Ali, Yousef Adel och Leotrim Berisha. Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio.
Varberg

Nu ska Håstens dåliga rykte försvinna

"Man ska inte vara rädda för oss"
1:47 min

Håstens hjältar är ett gäng killar från Håsten i Varberg som har tröttnat på områdets dåliga rykte.

Man måste inte vara våldsam och kriminell för att man bor på Håsten - det vill de förmedla till Varbergs niondeklassare och därför ansöker Håstens hjältar nu pengar hos kommunen.

– Vi vill förmedla att man inte behöver vara rädd för folk från Håsten, säger Yousef Adel.

Håstens hjältar planerar under våren att besöka årskurs nio på skolorna i Skällinge, Rolfstorp, Göthriks, Bossgård, Lindberga, Bläshammar, Väröbacka, Bua och Ankarskolan.

Finns det någon tanke med att man väljer just de här skolorna?

--Ja, det går inte så många invandrare där och när de börjar på PS-gymnasiet kommer de att komma till en miljö som är mer blandad, säger Leotrim Berisha.

De åtta killarna från Håsten som är med i projektet Håstens hjältar tycker att det finns en tydlig uppdelning mellan svenska grupper och invandrargrupper på gymnasieskolan PS i Varberg. Många som kommer från skolorna utanför stan har en dålig bild av dem som kommer från Håsten.

– När de ser oss så har dom en dålig bild av oss, säger Hussein Ali. 

–  De tror att vi är kriminella och våldsamma, säger Yousef Adel.

För att motverka den här bilden vill Håstens Hjältar besöka skolor för att berätta om sig själva och sin bakgrund. Christina Blissing jobbar på Håstens ungdomsgård med killarna, och hon berättar att man utöver skolbesöken också söker pengar för en resa till Stockholm för att  bland annat  besöka Adnan Dibrani, från Varberg som nu sitter i riksdagen.

– Han är en stark förebild för våra killar eftersom han har lyckats med både utbildning och politik, säger Christina Blissing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".