Foto: Marcus Lindblad/Scanpix
Laholm

Starka känslor efter brottsvåg i Laholm

”Känns skönt att polisen visar sig”
1:52 min

Idag har Laholms kommunråd Per Asklund träffat den högsta polisen för att få reda på vad de kan göra mot det ungdomsgäng som terroriserar laholmarna.

Förebyggande insatser i Laholm är bra, säger Per Asklund, men just nu är det andra saker som krävs.

– Nu så är det en extraordinär situation som kräver extraordinära åtgärder, och det vidtar vi. Det är främst den polisiära sidan som har det jobbigt nu.

Kommunal åtgärder biter inte längre?

– Nej inte i nuläget. Det brinner nu och vi måste släcka branden. Sen få kommunen gå in och krafsa i resterna och få fram vad vi ska ta hand om och hur vi ska göra.

Är du nöjd med det polisen ska göra?

– Igår morse var jag inte det, men efter att ha pratat med polisen idag så är jag mer än nöjd.

Du har sagt att polisen inte haft full koll på läget. Vad menade du då?

– Polisen har massa kunskap, men under påskhelgen blev jag uppringd av många laholmare som inte är trygga att gå i Laholm. Vi måste återta staden och visa att vi vuxna inte ställer upp på detta.

Polisen har utlovat ökad synlighet för att laholmarna ska känna sig trygga. Tommy Nyman, informatör vid Hallandspolisen, tror att de kommer hitta bra lösningar på problemet.

– Vi måste gå tillsammans för att stävja det här. Det krävs att medborgarna ställer upp och inte tror att någon annan lämnar den avgörande pusselbiten till polisen. För så länge vi inte får den sista pusselbiten räcker inte vi fram.

Invånarna i Laholm reagerar starkt på senaste tidens hot och inbrott i staden. En familj som P4 Halland pratat med hade inbrott i helgen.

– Vi visste nästan om det när vi åkte hemifrån att det skulle hända någonting.

Hur trivs du i det här området?

-- Jättebra annars. Men nu är alla rädda och oroliga. Vi kan tacka våra grannar för att de avbröt inbrottet så att vi inte blev så hårt drabbade. Vi samarbetar ju nu och håller koll, säger en kvinna.

Tidigare:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".