Ramez och Rahma Al-Kaei i Falkenberg följer hela tiden händelseutveckligen i Syrien. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio.
Falkenberg

Hallänningar oroas av läget i Syrien

"Telefonen kan vara avlyssnad"
1:49 min

Det har varit oroligt i Syrien de senaste veckorna. Protesterande demonstranter som kräver demokratiska reformer har utsatts för brutalt våld från regimens sida.

Ramez Al-Kaei  i Falkenberg försöker hålla kontakten med sina släktingar i Syrien men de kan inte prata fritt i telefon om händelseutvecklingen av rädsla för repressalier mot släktingarna.

– Vi kan inte prata fritt. De rädda för att telefonen är avlyssnad.

Ramez Al-Kaei har bott i Sverige i 20 år, hans hemstad heter Homs där alla hans släktingar bor kvar. Han berättar att militären bombat vattenförsörjningen i staden för att folket inte ska orka protestera mot presidenten Bashar Al-Assads förtryck.

Ramez sjuttonåriga dotter Rahma Al-Kaei är född och uppvuxen i Falkenberg men hon känner starka band till Syrien och släktingarna där.

– Mina kusiner i Syrien har blivit som mina syskon. Jag är orolig och ringer och kollar hur läget och hur de mår. De vill ha demokrati och vill att också människorna där ska få  bestämma som i Sverige. Vi får rösta de får inte de. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".