Växjöprofessorn Thomas Törnqvist. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Stormen Gudrun

Ville forska om stormbulor

”I Sverige gjorde vi ingenting”
7:13 min

Professorn Thomas Törnqvist som efter stormen Gudrun upptäckte de så kallade stormbulorna fick inga forskningspengar för att studera fenomenet. Nu riktar han skarp kritik mot anslagsgivarna.

– Jag som virkesforskare tycker att det här är bedrövligt att man inte tog chansen att fördjupa kunskapen om hur hårda stormar påverka virkeskvalitén, säger Thomas Törnqvist.

Den statliga forskningsstiftelsen Formas avslog Thomas Thörnqvists samtliga ansökningar om forskningsbidrag. Problemen med stormbulorna var inte tillräckligt intressant ansåg Formas.

Men det statliga skogsbolaget Sveaskog lät honom inventera stormbulorna på statens mark. Inventeringar som med stor sannolikhet bidragit till att Sveaskogs nu fått ytterligare 92 miljoner i skadeersättning efter stormen Gudrun.  Det innebär att  Sveaskog totalt har fått  150 miljoner kronor i ersättning för den stormfällda skogen.

– De här skadorna med sprickor och stormbulor finns inte bara på Sveaskogs mark utan också i alla skogar som drabbades av Gudruns hårda vindar, säger Thomas Törnqvist.

Men den totala omfattningen av de här skadorna är okänd och lär så förbli. Ingen är beredd att inventera skadorna, inte ens Skogsstyrelsen.

Efter stormen Gudrun 2005 satsade den statliga forskningsstiftelsen omkring fyra miljoner på stormforskning, men forskningen om hur stormen påverkat den tekniska kvalitén på virket fick inga pengar .

I Tyskland, Frankrike, Danmark och Schweiz satsade man däremot stort efter stormen Lothar 1999, säger Thomas Törnqvist.

– Bland annat sågade man upp hundratals träd och dissekera virket in i minsta detalj. I Sverige gjorde vi ingenting.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se
Vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".