Foto: Jessica Gow/Scanpix
Halmstad

Mer frikostig med förtidspension

"Vi kan inte säga att det beror fullt ut"
1:31 min

Halmstad har en större andel förtidspensionärer än i Borlänge och Hässleholm. Detta visar en kartläggning av kommunernas ekonomiska bistånd.

Anledningen är att Försäkringskassan i länet förtidspensionerat folk mer lättvindigt.

– Man har haft olika strikta bedömningar i Borlänge, Halmstad och Hässleholm. Det visar sig i hur många som beviljats förtidspension, sjekersättning eller sjukpenning och hur många som fått avslag och tvingats söka ekonomiskt bistånd från socialtjänsten, säger Maija-Liisa Ylikiiskilä, verksamhetsutvecklare i Halmstad.

Läget hade varit helt annorlunda om försäkringskassan här varit strängare i sin bedömning.

– Hade Halmstad betalat ut lika mycket i ekonomiskt bistånd som Borlänge gör så hade vi betalat ut 120 miljoner om året, säger Andreas Lökholm, sektorschef på Halmstad kompetens.

Det hade inneburit en fördubbling av kostnaderna?

-- Men vi kan inte säga att det beror fullt ut enbart på detta. Och förändringarna i systemen tar tid innan de får genomslag, Andreas Lökholm.

Maija-Liisa Ylikiiskilä räknar med att Halmstadborna får en striktare bedömning av försäkringskassan framöver och därmed finns risk att kostnaderna för ekonomiskt bistånd skjuter i höjden.

– Det kan bli så att när man får avslag på sin ansökan om sjukförsäkring och står utan inkomst så vänder man sig socialtjänsten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".