Polisen och Nattvandrarna infomerar utanför Systembolaget i Varberg. Foto: Sara Leverin/Sveriges Radio
Varberg

Vill stoppa Valborgsfylla

"De kan råka illa ut"
1:43 min

Många ungdomar gör sin alkoholdebut på Valborgsmässoafton och ofta får de spriten genom langning. För att försöka stoppa detta har Nattvandrarna, Trygga Varberg och Varbergspolisen tagit ett nytt grepp.

De har ställt sig utanför systembolaget för att informera vuxna.

– Det är en officiell fylledag för ungdomar. Det är nu det gäller, säger nattvandraren Jenette Lundh.

Vad har ni som nattvandrar sett de senaste åren?

– Mycket alkohol. Och det går ner i åldrarna 13-15-åringar. Det är fruktansvärt och de kan råka illa ut, säger Jenette Lundh.

Förra året var hallandspolisen ute på 120 jobb mellan klockan tio på kvällen och sju på morgonen. Det resulterade i 8 gripna, 24 omhändertagna och 13 misshandlar där förövaren greps i hälften av fallen.

I hela Halland sätts det in fler poliser än en vanlig helg för att kunna hantera ungdomsfyllan, men det är bara i Varberg som polisen står utanför Systembolaget tillsammans med nattvandrarna.

– Problemet kommer vi åt med dels information, som vi håller på med idag, men också genom att aktivt söka upp ungdomar på gator och torg på nätter och helger. Vi ställer frågor och jobbar hårt denna helgen med att beslagta alkohol och ta reda på var de fått ta på den, säger polisen Gustav Zetterberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".