Knubbsälar orskar stora skador på fisket. Där ska 90 sälar skjutas på västkusten. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.

90 sälar får skjutas på västkusten

Naturvårdsverket har gett tillstånd till skyddsjakt på 90 knubbsälar under 2011. Av dessa får 40 fällas i Hallands län och 50 i Västra Götalands län.

Enligt Naturvårdsverket finns över 15 000 knubbsälar i svenska vatten, nästan uteslutande på Västkusten. Sälarna orsakar stora skador på yrkesfisket, då främst när det gäller ålfisket. Sälarna uppges trasa sönder fiskeredskap och äta upp fisken i dem.

Därför har Naturvårdsverket beslutat att tillåta skyddsjakt på 90 knubbsälar på västkusten.

– Det pågår arbete med att utveckla sälsäkra fiskeredskap och fiskemetoder. Men det behövs också skyddsjakt för att minska problemen för yrkesfisket och öka acceptansen, säger Lars Plahn, handläggare på Naturvårdsverket.

Skyddsjakt tillåts inte längs hela Västkusten. Naturvårdsverket gör undantag för skyddade områden samt de områden där sälar inventeras och viktiga uppehållsplatser för den lilla populationen av gråsäl på Västkusten.  

De undantagna områdena är Väderöarna i Tanums kommun, Store Både i Varbergs kommun, Kungen och Rön i Kungsbacka kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".