Knubbsälar orskar stora skador på fisket. Där ska 90 sälar skjutas på västkusten. Foto: Roger Nilsson/Scanpix
Halland

Sälar förstör fisket

”Attackerar redskapen och förstör fångsten”
1:27 min

Sälar innebär problem för fisket längs med Västkusten. Därför har Naturvårdsverket beslutat att 90 knubbsälar får skjutas i årets skyddsjakt, 50 i Bohuslän och 40 i Halland.

Sara Königson, marinbiolog på Fiskeriverket, har i sin nyligen publicerade avhandling forskat om sälar som förstör fiskeredskap.

– Vi har ökande sälpopulationer runt hela Sveriges kuster, så det är många olika sorters fisken som påverkass av detta. Men det är framför allt det småskaliga fisket där det läggs nät och fällor. Då attackerar sälarna redskapen och förstör fångsten.

Det är framförallt ålfisket som drabbas när knubbsälarna förstör redskapen. Ett sätt att komma åt problemet kan vara att använda sälsäkra ryssjor - att man byter ut det gamla materialet till ett starkare material som är svårare för sälen att ta sig igenom.

– Sen finns det andra problem som kan uppkomma. De kanske välter ryssjan så att den inte fiskar så mycket mer. Men i slutändan minskar man motivationen för sälen om man har starkare material, säger Sara Königson, marinbiolog på Fiskeriverket.

Nyligen beslutades det att 90 knubbsälar på Västkusten får skjutas i årets skyddsjakt, varav 40 i Halland. En rimlig siffra tycker Sara Königsson. För sälpopulationen ökar, och anledningarna till det kan vara flera.

– De har inga naturliga fiender som det är idag, och det finns sälskyddslokaler där de får tillfälle att föröka sig utan att bli störda.

Tidigare:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".