Kungsbacka vill fortsätta sopdeponera

Tekniska förvaltningen i Kungsbacka vill fortsätta att deponera organiskt avfall på Barnamossens soptipp nästa år. Det trots att deponering blir olaglig nästa år.

Från och med nästa år blir det förbjudet för kommunerna att deponera organiskt avfall som matrester och avloppsslam på soptippen.

Istället ska avfallet brännas, rötas eller komposteras och energin tas till vara.

År 2008 ska Barnamossens avfallsanläggning i Kungsbacka ha slutat använda sitt deponeringsområde och täckt över det. Men nu har Kungsbacka kommun ansökt om dispens för att få fortsätta med deponeringen ett tag till trots det nya förbudet.

Anledningen är det skred som drabbade den del av anläggningen som används för deponering för tre år sen. Hundratusentals kubikmeter tippmassor flyttade sig och skapade en jättelik skreva.

Och eftersom marken fortfarande är för instabil för att kunna täckas över måste man nu skjuta upp nedläggningen av deponin till området återställts. När deponin kan läggas ner är oklart, men Kungsbacka kommun skriver att det ska ske så snart som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista