Sjukhuset i Varberg. Foto: Sveriges Radio
Sjukhuskrisen i Varberg

”Tar provokationen på största allvar”

Fackliga arbetet bakgrunden till varslet
1:42 min

Enligt minnesanteckningar från förhandlingarna rörande Thomas Zilling så handlade skälen till varslet om avsked om läkarens fackliga arbete.

Marie Wedin är Läkarförbundets ordförande och hon har tagit del av punkterna som fanns på minnesanteckningarna.

– Det är en person som gjort minnesanteckningar och den listan har ingen officiell karaktär och är beroende av hur den personen uppfattat läget. Så det är ingenting som man kan ha som underlag för en diskussion.

– Sen tycker jag personligen att den listan underströk att det var frågan om Thomas fackliga arbete, men det är min personliga reflektion, säger Marie Wedin.

Marie Wedin står fast vid att varslet hade med Thomas Zillings fackliga arbete att göra.

– Allt det som arbetsgivaren har kritiserat har Thomas gjort i sin roll som huvudskyddsombud och fackligt förtroendevald. Arbetsgivaren påstår att hans arbete har varit skadligt för Region Halland och för Varbergs sjukhus, men det är inte den uppfattningen vi har.

– Vi ser med största allvar på den provokation som arbetsgivaren har gjort sig skyldig till i och med att man varslar vårt skyddsombud om uppsägning.

Men Marie Wedin säger nu att läkarförbundet vill släppa Zillinghistorien och gå vidare med problemet ur ett större perspektiv.

– Vi är nöjda med att komma till en uppgörelse för personen Thomas Zilling. Men den här saken är mycket större än en personfråga. Det är en provokation mot hela vårt förbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".