Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Inkomsterna har ökat på Andersberg

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 06.03
"Jag är inte förvånad"
1:50 min
Helene Blomberg på HFAB i Halmstad är inte förvånad över att i medelinkomsten ökat med omkring 50 procent de senaste tio åren på Andersberg. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio.

Under de senaste tio åren har fler människor fått det bättre ställt på Falkagård i Falkenberg och på Vallås och Andersberg i Halmstad.

P4 Halland har tittat på inkomstutvecklingen mellan 1999 till 2009 och den visar att invånare i så kallade resurssvaga områden ökat sina inkomster.

Helene Blomberg som är boinflytandechef på det kommunala bostadsbolaget HFAB i Halmstad är inte förvånad över siffrorna.

– För om man tittar drygt tio år tillbaka så var siffrorna mycket sämre. Tendensen är helt klar, att många fler har jobb. Det är fortfarande låga siffror ur ett Halmstadperspektiv men vi kan ju prata om en 10 till 15 procents ökning här, och det är klart att då får ju människor mer pengar, säger hon.

När skedde den här förändringen?

– Runt 2003/2004 kan man se att det hände någonting, och jag tror att det var arbetsmarknadspolitiska åtgärder i kommunen som gjorde att man fick igång en massa människor i jobb helt enkelt.

Om man tittar på inkomstutvecklingen på Andersberg i Halmstad och på Falkagård i Falkenberg, områden med liknande problematik, så ser man att folk har fått det bättre ställt ekonomiskt. Fast då ska man komma ihåg att man börjat på låga nivåer i inkomstligan och att det fortfarande finns gott om låginkomsttagare i dessa områden.

På Andersberg har medelinkomsten bland 20-29-åringar ökat med 68 procent, och en 40 procentig ökning gäller för den äldre åldersgruppen. Falkagård kan skryta med ännu högre siffror, där har medelinkomsten ökat med 86 procent i alla åldersgrupper, men det kan bero på att det under den här tioårsperioden tillkommit en del nybyggen och villor i samma postnummerområde som Falkagård. Helene Blomgren tror i alla fall att den här positiva inkomstutvecklingen är en tendens som finns i flera så kallade problemområden.

– Jag tror att man uppmärksammat det här i alla kommuner i Sverige, och att man jobbar väldigt bra med det idag. Det görs inte tillräckligt. Vi måste fortsätta men det har ju funnits olika satsningar i storstäderna som har lett kunskap om vad det är man behöver göra Vi försöker ta till oss den kunskapen och jobba på det sättet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".