Arkeologerna Kristina Carlsson och Christina Rosén letar efter fornfynd på Stortorget i Kungsbacka. Arkivfoto: Annika Augustsson/Sveriges Radio
Kungsbacka

Länsstyrelsen hoppas på fler fynd

”En pusselbit för att förstå hur städerna såg ut”
1:37 min

De arkeologiska utgrävningarna på Stortorget i Kungsbacka fortsätter. Riksantikvarieämbetet har hittat fornfynd från 16- och 1700-talen vilket gör att länsstyrelsen anser att en mer omfattande undersökning behövs.

Från mitten av juni och fyra veckor framåt kommer Christina Rosén, arkeolog på riksantikvarieämbetet, att fortsätta undersöka det gamla Kungsbacka.

– Det är jätteintressant därför att man inte har gjort så många större undersökningar av Kungsbacka. Så det är spännande, säger hon.

Under de två första "provgrävarveckorna" av framförallt den södra och östra delen av torget har Riksantikvarieämbetet stött på fornlämningar från 1600-talet och 1700-talet.

– Vi hittade olika saker från gamla tomtmarker från innan 1800-talet. Husgrunder, gamla avfallslager och gamla rester av odlingar som är spännande att titta vidare på.

– Det som var en liten överraskning var att det var ganska orört, fortsätter Christina Rosén.

Fynden på, eller under, Stortorget inte unika på något sätt men är nog så intressanta, enligt Christina Rosén.

– Därför att vi kan sätta det i relation till andra utgrävningar. Vi har grävt i Halmstad, Varberg, Jönköping och Göteborg och massa andra städer i närheten. Då är det intressant att få med Kungsbacka som en pusselbit för att förstå hur städerna såg ut för 300 - 400 år sedan.

Tanken är ju att man ska bygga över det här. Går det?

– Ja, meningen är att vi första gräver ut det. Sen när vi är färdiga, då kan man bygga vidare.

Den nya utgrävningen av Stortorget i Kungsbacka börjar 17 juni och pågår alltså fyra veckor framåt. Grävningen ska därför inte påverka skolavslutningen och skumdiscot på torget.

Däremot innebär det att det inte kommer att vara möjligt att parkera på den södra änden av torget. Då ska däremot 70 nya platser bortom Lindens torg vara färdiga. Dessutom hoppas byggledaren Olle Andersson på förvaltningen för Teknik att parkeringen med 150 platser på kvarteret Ejdern vid Sjöallén ska vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".