Halmstad

Många har svårt att räkna

1:35 min

Var tjugonde person har dyskalkyli, det vill säga svårigheter att räkna. Men det saknas kunskap i grundskolan om vad det innebär, och många går genom livet utan att känna till sitt funktionshinder.

Det handlar om svårigheter med vissa delar av matematiken, till exempel huvudräkning. På vuxenutbildningen i Halmstad går man igenom alla nya elever för att hitta dem som har dyskalkyli, för de behöver extra hjälp. Den här terminen är det 17 elever. En  av dem är Christopher Jönsson.

– Jag har alltid haft svårt för mette och det har har aldrig gått riktigt bra på prov och lektioner. Tredje året så sa en lärare till mig att jag kanske hade dyskalkyli.

Man vet inte vad dyskalkyli beror på men det är något som är ärftligt och som man föds med. Det handlar om att man har problem med vissa grundläggande saker när det gäller matematik, som att uppfatta mängd eller antal, eller att lära sig multiplikationstabellen utantill. Dyskalkyli har inget med begåvningen att göra. På Vuxenutbildningen kommer personer som har haft högsta betyg i alla andra ämnen, men i just matte eller andra ämnen där man måste göra uträkningar dalar det.

– Sitta och veta att man har fått hjälp många år med matten utan att ha lyckats med det är jättetufft, säger Maria Lindroth som är dyskalkylilärare på Vuxenutbildningen i Halmstad.

Dessa elever behöver ofta annan pedagogik för att ta till sig matematiken och de missar ofta grundskolan och gymnasiet.

– Det har varit jättekul på Marias lektioner. Jag har alltid tyckt att det varit tråkigt med matte. Men det blev roligare när man märker att man kan det, säger Christopher Jönsson.

 Det finns en uppfattning om att matematik och begåvning hör ihop och därför får personer med dyskalkyli ofta väldigt dåligt självförtroende.

– Man har väl trott att man är dum i huvudet men det var man tydligen inte.