Foto: Robert Henriksson/Scanpix
Halmstad

Anlitade företag utan kollektivavtal

1:22 min

Ett callcenter i Halmstad som sagt upp sitt kollektivavtal var engagerat som underleverantör i samband med Socialdemokraternas kampanj inför omvalet i Västra Götalandsregionen.

Men Socialdemokraterna har en policy om att alla deras samarbetspartners och underleverantörer ska ha kollektivavtal. 

– Jag tycker inte att vi ska vara kunder hos leverantörer som inte kan garantera kollektivavtal, det tycker jag är en grundstomme. Sen blir det fel ibland, säger Claes Wennberg som är försteombudsman på Socialdemokraterna i Göteborg.

Tidigare i vår anlitade Socialdemokraterna i Västra Götaland kommunikationsföretaget StroedeRalton för att skapa så kallade fokusgrupper inför omvalet. Grupperna används för att undersöka opinionen och ta reda på hur väljare förhåller sig till partiets frågor.

StroedeRalton anlitade i sin tur ett undersökningsföretag i Halmstad, PFM research, som inte har kollektivavtal för sina anställda. Något som går emot socialdemokraternas policy om att alla deras leverantörer och underleverantörer ska ha kollektivavtal.

– I det här fallet har vi förstått i efterhand att Stroedes underleverantör sa upp sina kollektivavtal i julas utan att informera Stroede. Det borde de förstås ha haft koll på och informerat oss om, och i så fall hade vi inte köpt upp den här tjänsten.

Claes Wennberg säger att man nu ska se över sina rutiner.

– Vi får ta en diskussion med leverantören för att se till att det inte händer fler gånger, men också fundera på vem vi anlitar nästa gång.

Jonas Hägglund
jonas.hagglund@sr.se
P4 Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista