Laholm

Pingisklubben stoppade stökiga ungdomar

1:47 min

Ungdomsbrottsligheten i Laholm har diskuterats mycket den senaste tiden. Men det finns goda exempel på hur man lyckats nå stökiga ungdomar i Laholm.

På Pingisklubben Laholms BTK serve hade man för ett till två år sedan problem med skadegörelse och bråk. Men man fick bukt med problemen.

 – Vi hade mycket skadegörelse. Och många ungdomar kom hit och triggade varandra. De var på fönster, bilar, mopeder och cyklar. Så folk blev riktigt arga till sist, säger Kaj Karlsson är ordförande för Laholms BTK serve.

Visste ni att det var ungdomar i klubben?

– Ja, det kunde börja med bråk inne i lokalen. Det fortsatte det ute och så kom det kompisar och då var det stökigt.

Under en period så fungerade pingisklubben nästan som en fritidsgård för vissa ungdomar som istället för att spela bordtennis ställde till med bråk.

För att få bukt med problemen valde Laholms BTK serve en strategi som gick ut på att de ungdomar som var besvärliga skulle känna att klubben brydde sig om dem, de skulle inte stängas ute trots rätt omfattande skadegörelse.

Istället åkte Kaj Karlsson hem till föräldrarna med budskapet att de måste följa med till pingisklubben för ledarna tänkte inte träna med ungdomarna annars. Och det gav resultat. Nu har de ungdomar som tidigare var stökiga, lugnat ner sig.

-- Det fungerade när föräldrarna var här. Och sen behövde inte föräldrarna vara med. Det var trevligt när man tre veckor senare kunde ringa hem och berätta att det gick jättebra. En mamma sa till mig: "Äntligen får man höra något positivt om sonen", säger Kaj Karlsson.