Östergötland

VM i plöjning börjar idag

1:35 min

I helgen avgörs världsmästerskapet i plöjning. Plöjare från bland annat Kenya, Australien, Canada och Nya Zeeland gör upp om världmästartiteln och i år hålls tävlingen i Skänninge.

1953 hölls det första världsmästerskapet och för fjärde gången är det Sverige som står som värd för arrangemanget. Så här dagarna innan är förberedelserna i full gång.

– Inom lantbrukarkretsar är det så att den som är riktigt duktig på att plöja är den bästa bonden och får då de bästa skördarna naturligtvis. Vad är då mer naturligt än att tävla i att vara bäst på att plöja, säger Annika Altnäs, projektledare för evenemanget.

29 länder är med i världsmästerskapet som arrangeras av JUF, Jordbrukarungdomens förbund. Närmare 60 personer tävlar i tegplöjning och växelplöjning under två dagar, den 13 och 14 maj.

För första gången står Östergötland som värd och på Lindevads Säteri i Skänninge har 170 hektar förberetts för de tävlande. Så här veckan innan tränar deltagarna för fullt, Malcolm Taylor från Nya Zeeland är en av dem.

– Vi har varit här närmare två veckor, och tränat och övat nästan hela tiden, säger Malcolm Taylor.

Två representanter från varje tävlande land fajtas om medaljen, äran, vandringspriset och berömmelsen. På ett annat fält än det vi träffar Malcolm Taylor på, övar Rolf Eliasson, en av de två svenska representanterna.

Rolf Eliasson är en spannmål och grisproducent från Veddige i Halland, och han coachas av Sveriges lagledare Ulrik Olsson som vann VM -91 på Nordirland. Rolf Eliasson som känner av jordkvalitén ute på vallen tycker det känns bra inför helgen.

– Det känns bra, tacksam jord att köra på, säger Rolf Eliasson.

Han beskriver plöjning som ett konstverk, vilket gör sporten än mer att hålla på med.

– En snygg plöjd åker är snygg att titta på, det är som att gå och titta på en snygg tavla, det är ett konstverk helt enkelt.