Varberg/Halland

Hockeyklubbar går samman

1:43 min

Hockeyn i Halland genomgår en förändring. Flera klubbar har på sistone valt att gå samman eller börja sammarbeta för att överleva. I Veddige drömmer ordförande om en sammanslagning med Varbergs hockey. På måndag avgörs det.

– Vi ser framtiden an och anser att vi har en för liten uppslutning av yngre årgångar för att klara av att ha två klubbar i Varbergs kommun. För tillfället iallafall, säger Hans-Åke Georgsson som gärna ser ett enda lag i Varber - ett Varberg Vipers.

Han fortsätter att berätta att det är viktigt att organisationen kommer till en högre nivå.

– Om vi nu får en ishall i Varberg, säger han. Plus att vi måste förbereda oss för spel i division två eller till och med högre. Det gör vi genom att se till att vara en stark ungdomssida först.

Hans-Åke Georgsson tror att en sammanslagning av klubbarna i Varberg är det enda alternativet för att hockeyn ska överleva. De senaste åren har klubbarna här märkt av en tydlig dalande trend när det gäller antalet spelare.

– Bara i Veddige har vi fem, sex killar som försvinner kommande säsong eftersom ska börja hockey gymnasium och då söker sig till andra ställen.

Men nu är det ju inte bara Varbergslagen som vill gå samman. Av ekonomiska skäl är en sammanslagning av Kungsbackalagen Kings och Hanhals på gång och i Halmstad ska Hammers och Sannarp börja samarbeta.

– Det beror på att hockeyn totalt sett i åtminstone västsverige har dalat lite. Fotbollsklubbarna och innebandyn är för starka. Och nu har inte Frölunda varit ett topplag de sista två åren, det gör enormt mycket för regionens hockey.