Varberg

Färre konfirmander i kyrkan

1:32 min

Antalet konfirmander dalar i Halland. De senaste tio åren så har antalet konfirmander minskat i alla kommuner. Men Apelvikshöjds kyrka i södra Varberg har i år fler konfirmander än någonsin.

-- I år har vi en riktigt topp, men vi har inte gjort någon stor satsning hos oss i år som att vi satsar på konfirmander, säger Martin Jonsson som är präst i Apelvikshöjds kyrka.

När trenden generellt pekar nedåt för konfirmanddeltagandet i länet så har Apelvikshöjdskyrka en topp. Men prästen Martin Jonsson har inget framgångsrecept att ge till andra församlingar.

–  Nu är det ju så med tonåringar att de gör mycket som kompisarna gör, säger han.

Av åttorna på Påskbergsskolan så är det många som ska konfirmera sig. Nästan alla i hela klassen, säger de.

Kristina Hansson, som är konfirmandkonsulent i Göteborgs stift,  säger att det ändå finns tre så kallade framgångsnycklar för att locka fler tonåringar till att gå och läsa. De är bra arbetslag, bra läger och så unga ledare.

– Ja, de unga ledarna, eller konfaledarna är superviktiga för de är mycket närmare konfirmanderna i ålder, säger Martin Jonsson.

Vad brukar vara det vanligaste som ungdomarna bär med sig efter att de har konfirmerat sig?

– Om man ser på själva upplägget så är det nästan alltid lägret och det tycker jag som ledare också. Det är där man kommer nära varandra.