Halmstad

Kompisen får kommunala uppdragen

2:31 min

Enskilda företagare har vid flera tillfällen anlitats av kommunala bolag i Halmstad utan att andra har fått lämna anbud. Enligt flera källor till P4 Halland är orsaken rena kompisförhållanden.

Halmstads Näringslivsbolags vd Anders A Ekblom har sedan 2007 anlitat företagaren Lars Nordin för över en och en halv miljon kronor. Nordin fick uppdraget att inreda näringslivsbolagets nya kontor dit man exempelvis köpte in specialdesignade mattor för över 200 000 kronor.

– Det var ett bra upplägg och han var erkänt duktig och kunnig, så jag valde honom då, säger Anders A Ekblom.

Fick andra möjligheten att lämna offerter på det här?

– Nej.

Anders A Ekblom hävdar att han exempelvis har kollat med andra reklambyråer i Halmstad vad som är ett rimligt pris för diverse uppdrag, men flera byråer P4 Halland pratat med säger sig inte fått lägga anbud på olika reklamprojekt.

Att det är just Lars Nordin, och inte andra reklambyråer och inredare, som fått jobben i näringslivsbolaget och Industristaden där Ekblom varit vd, beror på att han är kompis med bolagschefen, hävdar flera källor som P4 Halland pratat med.

En källa med insyn i reklambranschen beskriver Lars Nordin som mycket duktig och skicklig på det han gör, men att det är allmänt känt att det är han och ingen annan som anlitas av de här kommunala bolagen.

– Vår verksamhet är ganska liten och vi vet inte alltid år från år vad vi ska göra. Med den lilla omfattningen och det som jag handlat för, har varit bra. Det är människor jag litat på som också har ett bra nätverk. Vi har valt att göra såhär, säger Ekblom.

Tittar man på enskilda tillfällena där Lars Nordin anlitats så är inte summorna så stora, men slår man ihop de utbetalningar som näringslivsbolaget och Industristaden gjort till honom sedan 2007 så blir det totalt en och en halv miljon kronor inklusive moms.

Både Ekblom och Lars Nordin förnekar att de skulle vara goda vänner, men ändå träffas de ofta. Det märks inte minst på det faktum att Nordin är en av dem som är med oftast vid Anders A Ekbloms representation. Det vill säga att han ofta blivit bjuden på middagar och alkohol.

– Mitt jobb går ut på att träffa människor så jag kan inte svara på exakt hur. Men jag träffar många - och jag har träffat honom, säger Anders A Ekblom.