Varberg

Surfarna vill bättra på sitt rykte

1:40 min

Den gångna helgens surf- och brädevenemang i Varberg, Coastal Culture, ska bidra till ökad förståelse för surfkulturen i Varberg. Det hoppas arrangörerna bakom evenemanget som reda nu planerar för en repris nästa år.

Under flera år har debatten kring surfningen i framförallt Apelviken gått varm. Det har handlat om att surfarna med sina stora drakar skulle störa badgäster och fågellivet.

Coastal Culture är ett evenemang med inriktning mot surf, street, skate och andra vattensporter som finansieras av Varbergs kommun, EU och Region Halland.

– Jag tror att folk kommer att se att det finns mycket mer bakom, än bara det som händer på vattnet. Om man tittar på det här evenemanget så har vi kunnat visa den sköna atmosfären, den som folk kanske inte har fått uppleva innan.

Arrangemanget är det enda av sitt slag här i Sverige och syftet med helgens tillställning var att både få folk intresserade för surfing och surfkulturen, men också att få förståelse för sporten.

– Det är en av anledningarna till att vi vill visa upp den här surfkulturen för allmänheten, att det är något man ska vara stolt över istället för att se det som ett problem, säger Erik Ruth en av projektledarna bakom Coastal Culture.

Lisa Viktorin från Varberg är klädd i svart våtdräkt och sele - nu är hon uppe på land i Apelviken för att värma sen men ska ut och kitesurfa igen.

– Jag är av den uppfattningen att vi kan samsas på vattnet. Men sen är det ju tråkigt med alla förbud och regler som kommer. Givetvis ska både badarna, surfarna och kitesurfarna samsas på vattnet.

– Jag hoppas Varberg kan bli lika stolt över de möjligheter som finns här som man är i Åre över skidåkning, säger Kristjan Sigudarson som jobbar på Nordic Surf och är en av projektledarna bakom helgens evenemang.