Varberg

Hallands danska historia ska lyftas fram

1:22 min

Gustav Vasa har aldrig varit hallänningarnas kung! Det är utgångspunkten för det nya Historiecentrum Halland som nu byggs upp på Länsmuseet i Varberg.

– Hallands historia är i väldigt mycket ett vitt blad. OCh man sammanfattar hela historian fram till 1658 med "att då var Halland danskt". I en bisats har man sammanfattat många hundra år. Från medeltiden och fram till Roskildefreden. Det är ju en form av historieförfalskning, säger museichefen Agneta Boqvist.

För att visa Hallands riktiga historia, som Agneta Boqvist säger, så skall Hallands Kulturhistoriska museum på fästningen i Varberg stimulera forskningen om Halland och utveckla samarbetet med högskolorna.

Man skall skapa nätverk kring lokalhistorisk forskning och presentera Hallands historia på nätet och inte minst stärka skolans historieundervisning.

Måste inte historieböckerna i länet skrivas om?

-- Jo, det tycker jag absolut att man skulle göra. Men museet har inte makt att påverka läroplanen. Det är en irrlära som har spridits under årens lopp. Gustav Vasa var aldrig kung i Halland som det påstås.

Fråga