Halmstad

Gode män till flyktingbarn sökes

1:11 min

Halmstads kommun söker nu efter gode män för de sex ensamkommande flyktingbarn som kommunen ska ta emot. Idag hålls ett informationsmöte för de som är intresserade av att bli gode män.

– Vi söker efter engagerade människor som har mycket tid. Att vara god man åt ett ensamkommande barn är ett bredare uppdrag än att vara god man åt en annan person som behöver den hjälpen. För man kommer i förälderns ställe, säger Eva Andersson Sköld som är chef för överförmyndarkansliet i kommunen.

– Det innebär att man ska göra i stort sett allt det som en förälder gör utom att ha barnet boende hos sig och man är heller inte försörjningsskyldig för barnet. Men man är juridiskt ställföreträdare åt barnet, säger hon.

Tidigare har det varit svårt för kommunen att hitta folk som vill ställa upp som gode män för ensamkommande flyktingbarn, men situationen har förändrats till det bättre, säger Elisabeth Hultén handläggare på överförmyndarkansliet.

– Vi har ju haft enstaka barn tidigare men har haft väldiga problem med att hitta gode män. Vi har inte lyckats i vår kommun tidigare utan har fått ta hjälp av gode män i Göteborg. Men nu när det har uppmärksammats i media om det här boendet som ska starta här i Halmstad så har det inte alls varit svårt. Folk har faktiskt ringt in självmant och anmält sig. Och det är ju roligt, säger hon.