Halland

Grisbönderna vill ha positiva signaler

1:10 min

Det blev inga snabba åtgärder för att hjälpa grisproducenterna när lantbruksminister Eskil Erlandsson igår träffade LRF och Sveriges Grisföretagare.

Mötet gällde den ekonomiska situation som många grisproducenter har, och som gör att många lantbrukare, inte minst i Halland, nu slutar med grisar.

Att den djurvälfärdspeng, som lantbruksministern tidigare talat om för att kompensera de svenska grisbönderna, med all sannolikhet inte kommer att bli verklighet i år är en slutsats från mötet med lantbruksministern.

Igår kväll höll Hallands grisproducenter styrelsemöte, och missnöjet med regeringen och lantbruksministern är idag påtagligt bland medlemmarna enligt hallandsordföranden Hans Carlsson.

– Faktum är att många medlemmar har sagt att det är bättre när vi hade en Socialdemokratisk regering för jordbruksministern brydde sig om lantbruket då, säger han.

Hur fort anser du att det måste hända något för utvecklingen ska vända?

– Vi behöver positiva signaler och den första är ju den om offentlig upphandling. Man ställer stora krav på hur vi ska producera fram grisköttet i Sverige. Vid andra upphandlingar är det EU:s krav som gäller som är mycket lägre ställda.

Kan du se sådana signaler?

– Nej

Är du besviken?

– Besviken kan jag inte säga, för man har ju haft på känn att det kommer inte hända så mycket mer. Det kvittar vad vi lägger fram så verkar det väldigt trögt från regeringshåll att komma med något positivt, säger Hans Carlsson. ordförande för Hallands grisproducenter.