Halland

9-åring tvingas betala efter assistansfusk

1:57 min

Bluffande assistansbolag slipper betala när Försäkringskassan kräver pengar åter. Skulden hamnar på den som fått personlig assistans - och det drabbar nu en handikappad 9-åring i Halland.

Den 9-åriga flickan kommer att krävas på en halv miljon kronor.

– Båda föräldrarna är assistenter och har varsin årslön. Det är bara det att pappan varit i sitt hemland under långa, långa perioder, men samtidigt skrivit i sina räkningar att han är i Sverige och sköter sitt barn, berättar Karl Arne Ockell, kommissarie på länskriminalen i Halland.

När det gäller de månader som pappan varit utomlands och ändå fått assistentlön kan både han och det företag han är anställd av krävas på skadestånd, säger Claes Björnerhag på Hallandspolisens bedrägerirotel.

– Bara där det är helt klarlagt att det är fusk, som de kommer att dömas för, begär man skadestånd. Det resterande där man kan upptäcka att pengar inte skulle betalas ut egentligen, men utan att man kan bevisa brott, då begär man ett återkrav på den summan istället, säger han.

Den 9-åriga flickan har beviljats pengar till två assistenter av Försäkringskassan. Nu är det hon som blir återbetalningsskyldig för den lön som hennes pappa fått när han varit i Sverige. Det är på grund av att flickan inte anses behöva mer än en assistent.

– Kan han vara utomlands och hans hustru klarar av att sköta barnet så behöver ju barnet bara en assistent. De andra pengarna han fått i assistans när han varit i Sverige kommer man att återkräva. Och det kommer att drabba barnet, säger Karl Arne Ockell.

– Och det kan ju bli miljoner i vissa avseenden. I det här fallet är det en halv miljon, men det är ju tillräckligt för ett handikappat barn att släpa med sig det genom livet, fortsätter han.

– Det tickar ränta på de här pengarna och den här skulden växer lavinartat så när hon är 20 år är skulden säkert en miljon, säger Claes Björnerhag.

– Vad som också är osmakligt i de här ärendena är att vissa föräldrar gör pengar på sina barn. Om de lyckas lura till sig pengar så ska inte ett handikappat barn som inte förstår vad det handlar om kunna drabbas. Det är helt absurt, säger Karl Arne Ockell.

Claes Björnerhag på Hallandspolisens bedrägerirotel menar att lagen borde göras om.

– Assistansbolagen har ju inget ansvar gentemot Försäkringskassan, och det är ett problem, säger han.

I mars tillsatte regeringen en statlig utredning för att komma till rätta med fusket – och då är kriminalkommissarie Karl Arne Ockell tillfrågad som expert. Utöver att assistansbolagen borde bli ansvariga inför Försäkringskassan tycker han också att det borde bli svårare att lura till sig assistenspengar genom att överdriva en sjukdom, eller helt enkelt spela handikappad.

– Vi hävdar att det för lätt att få ett läkarintyg att man är handikappad. Vi hävdar att Försäkringskassan ska remitera patienterna till specialister, då skulle vi bli av med många som fuskar, säger Karl Arne Ockell.