Varberg

Teatern ska skyddas

1:57 min

Varbergs teater är så pass kulturhistorsikt värdefull att nu både kommunen och Länsstyrelsen anser att den ska byggnadsminnesförklaras.

– Man känner direkt när man kommer in här att det är en speciell känsla, säger Eva Eriksdotter, verksamhetschef för konst och allmänkultur i Varbergs kommun.

Eva Eriksdotter står på det svartvita marmorgolvet i foajen till Varbergs teater. Det var sommaren 1895 som de här tunga trädörrarna slogs upp för första gången. Dörrarna är kvar från då och igår kväll fattade kommunfullmäktige här i Varberg det slutliga beslutet om att de ska fortsätta få vara kvar.

– Det är många gamla byggnader som rivits och förvanskats genom åren så jag tror att det är många som har ett intresse att man bevarar sådana här kulturhistoriskt intressanta byggnader, säger Eva Eriksdotter.

Kort sagt innebär en byggnadsminnesförklaring att man i framtiden inte kan göra vilka ingrepp som helst. Byggnaden ska vårdas och bevaras så att det kulturhistoriska värdet inte minskar.

– Om man ska ha ett långsiktigt perspektiv och inte bara tänka just nu så är det här nog väldigt bra, tror Eva Eriksdotter.