Varberg

Lämnade nedsövd patient - slipper varning

1:34 min

Varslet om varning mot en läkare vid Varbergs sjukhus dras nu tillbaka efter att sjukhusledningen och läkarfacket avslutat förhandlingarna idag.

Läkaren som lämnade en patient nedsövd utan att operera för att gå på ett möte slipper varning - men är fortfarande avstängd från arbetet. Alltså dras ännu ett varsel tillbaka vid Sjukhuset i Varberg. Ett glädjande besked för Hallands läkarförening, där Anna Myredal är vice ordförande.

– Vi är glada över att vi har kunnat komma överens, säger Anna Myredal som är vice ordförande i Hallands läkareförening.

Orsaken till varslet om varning var en händelse i januari i år då en läkare på Varbergs sjukhus lämnade en patient nedsövd utan att operera för att gå på ett möte mellan läkarna och dåvarande verksamhetsområdeschef.

– Det rör den händelsen, men sen finns det en annan bild och en annan sanning kring händelsen som vi nu har fått redogöra för och vi har fört en bra dialog med arbetsgivaren kring den här händelsen, säger Anna Myredal.

Men trots att läkarfacket och sjukhusledningen nu har kommit överens och varslet dragits tillbaka så kvarstår förtroendekrisen.

– Bland läkarna på sjukhuset i Varberg så finns det en förtroendekris gentemot ledningen efter det här. Och ansvaret för att återställa det förtroendet det ligger tungt hos arbetsgivaren, säger Anna Myredal.

Läkaren blev avstängd och varslad om varning den 27 april, detta samtidigt som läkarnas huvudskyddsombud Thomas Zilling stängdes av från arbetet som kirurg och blev varslad om avsked.

Men nu har alltså arbetsgivaren beslutat att dra tillbaka varslet mot läkaren och därmed kommer ingen varning att tilldelas. Däremot säger sjukhuschefen Anders Dybjer till Radio Halland att beslutet om avstängning finns kvar. Orsaken till det vill Anders Dybjer inte kommentera.

Händelsen med den sövde patienten, som låg bakom varslet är lex-maria-anmäld.