Halmstad

Laxalinjen är nedläggningshotad

1:31 min

Laxalinjen i Halmstad verkar vara på fallrepet igen. Det kan bli nedläggning redan 1 december i år. Motiveringen är att det inte är tillräckligt med passagerare.

– Den är superbra. Alla är nöjda. Laxalinjen har varit nedläggningshotad tidigare. Då skrev vi protestlistor. Men vi har ju inte så mycket att säga till om, säger passageraren Siv Jönsson.

Laxalinjen har funnits i cirka 20 år. Det är en minibuss som går på gator som normalt inte trafikeras av bussar och den var ursprungligen lättare att sig ombord på än andra bussar. Laxalinjen är nu uppe till diskussion igen i samband med den så kallade trafikförsörjningsplanen för 2012.

Hallandstrafiken tycker att linjen är för dyr och påpekar att ordinarie bussar har bra tillgänglighet idag. Dessutom hävdar trafikbolaget att passagerarantalet har minskat men Siv Jönsson säger att det tvärtom har ökat på sistone. Det bekräftas av busschauffören Åke Westberg.

– Jag har kört i ett år och det är en markant ökning av antalet åkande. Vi ligger på 55-70 passagerare per dag i genomsnitt på var och en av de två bussarna, säger han.

Halmstads kommun har ännu inte blivit helt övertygad om att Laxalinjen ska läggas ner utan vidare. Det säger Henrik Oretorp, samhällsbyggnadsutskottets ordförande. 

– Vi vill titta vidare på detta för att se om man kan hitta en annan lösning på det. Till exempel beställarstödd linje vilket innebär att man som passagerare måste ringa för att bussen ska gå, säger han.

En anledning till en eventuell nedläggning är alltså att passagerarantalet ska ha minskat men både passagerare och chaufförer hävdar att det tvärtom ökat på senare tid. Och passagerarna är dessutom mycket nöjda med linjen.

– Det förstår jag eftersom det är en fantastisk service. Man får alltid väga nytta med kostnader och Hallandstrafiken har gjort en bedömning här, men vi från kommunens sida vill titta vidare på detta.

Tror du att Halmstads kommun skulle vara beredd att skjuta till pengar?

– Det får vi ta ställning till vid ett senare skede i så fall, säger Henrik Oretorp.