Politik

Skatteavdragseffekt ska utvärderas

4:53 min

Riksdagens majoritet är överens om att regeringen måste utvärdera effekterna av jobbskatteavdragen och hänvisar till flera tunga ekonomiska instansers kritik.

Detta sen Sverigedemokraterna i skatteutskottet i dag valde att stödja de rödgröna partierna.

Halländska Jennie Nilsson (S), vice ordförande i utskottet, säger att jobbskatteavdragen kostar extremt mycket pengar - men att effekterna är oklara och att det är rimligt att få dem ordentligt utredda.

Det finns andra sätt att räkna fram effekterna än regeringens enligt henne.

– Finanspolitiska rådet, regeringens egen långtidsutredning och konjunkturinstitutets senaste rapport lyfter fram att effekterna är ytterst oklara. Då tycker vi att man måste titta på vad de externa bedömarna faktiskt pekar på vad gäller frågetecken i det här och att man gör en seriös prövning av effekterna.

Vad tror du att en utvärdering skulle komma fram till?

– Om man gör seriös utvärdering tror jag att man kommer fram till att varje skapat jobb har kostat väldigt mycket pengar, och att det antagligen är så att man skulle kunna skapa lika mycket jobb genom andra insatser. Till exempel genom utbildning och forskning, men då utan de negativa bieffekter som det här har haft. Man har ju hämtat de här pengarna från trygghetssystemen, säger Jennie Nilsson.