Halland

Flyttfåglarna är försenade

1:38 min

Om ni hört näktergalen sjunga i år så tillhör ni en minoritet. Den och andra flyttfåglar som tillbringar vintern i östra Afrika är nämligen flera veckor försenade till Nordeuropa. 

– Än så länge har vi lyssnat förgäves efter dem, säger Anders Wirdheim som är ordförande i Halmstads ornitologiska förening.

– Någon enstaka näktergal har hörts i Halland men de är väldigt få i jämförelse med vad det brukar vara, säger han.

Vad tror man att det här beror på?

– Den troligaste orsaken är att det är vädret som har stoppat dem. Det vill säga ogynnsamt väder nere i sydöstra Europa eller östra medelhavsområdet. Det blåser nordliga vindar där nere och det har varit mycket nederbörd, ovanligt mycket för den här tiden. Det här vädret har bromsat fåglarnas flyttningsfart, säger han.

Näktergalen har ett välbekant läte och är en fågel många känner till. Men det är även andra arter som övervintrar i östra Afrika, som inte kommit hit än, exempelvis törnskatan, grå flugsnappare och kärrsångare. Men även om de är försenade borde de komma hit snart, tror Anders Wirdheim.

– Jag skulle tro att det är rätt mycket näktergalar, kärrsångare, nattskärror, törnskator och andra som sitter och laddar upp nere i Polen nu. Och när vi i helgen nu väntar oss sydligare och varmare vindar så kan det innebära en invasion av fåglar, att det kommer väldigt många på en gång, säger han.)