Varberg

Sibbarp vill ha fler boenden

1:45 min

Sibbarp-Dagsås centeravdelning har skickat sin önskan om fler lägenheter till Varbergs kommun och Varbergs bostad. Detta för att ungdomar och äldre ska kunna bo kvar i bygden.

– Vi är ett rikt föreningsliv, vi har affär, skola, förskola, bokbuss och vårt fibernät som är en styrka och vi vill att bygden ska utvecklas och leva. Vi hoppas nu på en dialog med kommunen och Varbergs bostad för att se om vi kan få till stånd någonting som kan funkar här ute, säger Annelie Bengtsson är vaktmästare i bygdegårdsföreningen.

Om man som äldre i dag vill flytta i från sitt hus i Sibbarp så blir alternativet oftast en lägenhet i Tvååker eller kanske Varberg. Men nu vill Sibbarpsborna att en lägenhet i bygden ska finnas som alternativ.

– Att flytta från bygden är kanske inte alltid det man vill. Man kanske fortfarande klarar sig bra själv men klarar inte att ta hand om huset och då alternativet att man får flytta på sig. Och det är det vi vill att man kan få slippa göra, säger Annelie Bengtsson.

Det finns i dag åtta privata lägenheter i Sibbarp men Anna-Lena Svensson från Sibbarp menar att det finns ett större behov av lägenheter för att livskedjan ska fortsätta.

– Vi vill ha igång livskedjan. Äldre som bor i sina hus ska kunna bo kvar i bygden, sälja sina hus och flytta till en lägenhet. Och unga familjer ska kunna ges möjlighet att köpa fastigheter så att man igång flödet i samhället, säger Anna-Lena Svensson.

Känner ni att kommunen satsar på landsbygden?

– Ja, det tycker vi men samtidigt så måste vi göra oss hörda, säger Annelie Bengtsson.