Många av avloppen är gamla och uttjänta i Kungsbacka. Arkivfoto: Pressens bild
Kungsbacka

Mer än hälften av avloppen underkända

"Det hade vi inte väntat oss"
1:45 min

Sämre än väntat! Det är facit hittills av kontrollerna som nu görs av enskilda avlopp i Kungsbacka kommun.

I vår har 60 avlopp kring markbäddar där Torpaån, Lillån och Rolfån rinner ut kontrollerats, och över hälften av dom hade stora brister.

– Ja mer än hälften var bristfälliga. Och det hade vi kanske inte väntat oss eftersom vi redan hade sorterat bort de som var uppenbart bristfälliga. Det kunde vara alla möjliga brister. Alltifrån att man inte hade någon reningsanläggning till brister i den befintliga anläggningen, säger Nina Zackrisson som är en av kommunens inspektörer.

I Kungsbacka finns runt 9000 enskilda avlopp. I tio års tid har Miljö och hälsoskydd satsat på att kontrollera att de fungerar.


Och hittills har man hunnit med ungefär 2000 avlopp. Att kontrollera alla beräknas ta 50 år.


Men den senaste satsningen som pågått i drygt ett år där man arbetat både med enkäter och kontroller på plats under våren har alltså gett nedslående resultat och betydligt större brister än väntat.

Cirka 75 fastighetsägare kommer nu få beslut om förbud, vilket innebär att dom får en viss tid på sig att åtgärda problemen. För problem med avloppsreningen går ju ut över miljön och bidrar till övergödningen i våra vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".