Halland

Tång kan bli energi

1:35 min

Tiotusentals ton tångalger skyfflas ihop och läggs på hög utmed badstränderna varje sommar. Den första juni startar fyra kustkommuner ett projekt med siktet inställt på att förvandla tång till biogas.

– Vi minskar belastningen av fosfor och kväve i havet. Vi får en bättre bottenmiljö nära sträderna. De här sakerna är sådant jag är väldigt engagerad och intresserad av och jag tycker det är en stor utmaning, säger marinbiologen Lars Ohlsson, som är miljöansvarig i Halmstads kommun.

Det kan blåsa in meterhöga drivor av tång på de halländska stränderna. Det stora problemet är att ingen vill ta emot tångalger idag. Algerna innehåller tungmetaller, som kadmium, mycket sand och bönderna vill inte ha tången på sina åkrar. Att tippa tillbaka den näringsrika tången i havet kan ge syrebrist och är inte heller nån lösning. Nu skall Varberg, Halmstad, Laholm och Båstads kommuner delta i algstudierna för att hitta det bästa sättet att förvandla tångalger till biogas.

– Det är många pusselbitar. Viktiga bitar är det finns ekonomi och teknik att plocka upp massorna. En fråga är hur det ska lagras liksom innehållet i tången. Den får inte innehålla föroreningar sim kan vara negativa för rötningen eller framförallt i resterna som man får vid rötningen. Då tänker jag mest på kadmium, säger Lars Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista