Jättevilla i Frösakull väcker reaktioner

I Frösakull utanför Halmstad planeras ett husbygge som fått många att reagera. Det handlar om en mycket stor och anslående privatfastighet i tre plan med hela åttahundra kvadratmeter boyta, samt swimmingpool i källaren och det trots att källare inte är tillåtet i planen för området.

Schaktningen för bygget längs Doktorsvägen i Frösakull är i full gång. Det har talats om en kostnad på 40 miljoner kronor. Utöver den närmast herrgårdsliknande huvudbyggnaden, med pool i källaren och bio, ska tomten innehålla en så kallad gäststuga, på 140 kvadrat, samt ett garagebygge för fyra bilar. Många har reagerat och menar att bygget genom sin storlek och utformning inte passar in. Ingvor Thorén, som är sommarboende i Frösakull är en av dom som reagerat starkt.

-Det slår alla rekord. Jag tycker att byggnadsnämndes omdöme är häpnadsväckande och jag tycker att dom ska ompröva bygglovet, säger Ingvor Thorén till P4 Radio Halland.

Ordförande i byggnadsnämnden i Halmstad är socialdemokraten Göran Karlsson. Att källare accepterats förklarar han med att byggherren gjort en särskild överrenskommelse med kommunens tekniska kontor. Avvikelsen i bygghöjd, tre meter, anser nämnden är ganska obetydlig. Och att man får in så mycket boyta förklaras med att ursprungstomten på 4 300 kvadratmeter delats upp på tre, med tre separata bygglov. 

- Ofta är det så att man diskuterar om det passar in i landskapsbilden och den bedömningen gjorde vi. I och för sig kan man tycka att det är stort volymmässigt. Det är en suterrängvilla och det gör naturligtvis att fasaden blir dominerande mot Doktorsvägen. Det är ingen tvekan om det, men vi gjorde bedömningen att det här följer dom bestämmelser som gäller, säger Göran Karlsson till P4 Radio Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".